Prædikener

4. søndag efter påske • 14. maj 2017
1. tekstrække • Joh 16,5-15
Thomas Høg Nørager

Prædikenen blev holdt som del af den radiotransmitterede gudstjeneste i Stefanskirken. Gudstjenesten kan høres her.

Kære du: velkommen!

1. søndag efter påske • 16. apr 2017
1. tekstrække • Joh 20,19-31
Thomas Høg Nørager

Prøv lige at se de beskidte hænder Thomas har. Man kan se det omkring højre tommelfingernegl. Og selvfølgelig er de beskidte. For som vores fortælling just har oplyst os om, og som dette billede er malet over, er Thomas først senere stødt til selskabet af desillusionerede og bange disciple.

3. søndag i fasten • 19. mar 2017
1. tekstrække • Luk 11,14-28
Thomas Høg Nørager

Det er en dogmatisk grundsætning i kristendommen, at Jesus Kristus, skal forstås som på én gang Gud og menneske. Ikke halvt af hver. Men fuldt og helt menneske og fuldt og helt Gud. Fordi kun som Gud kan Jesus Kristus frelse mennesket. Kun som menneske kan Jesus Kristus være vores – menneskets -stedfortræder.

sidste søndag efter helligtrekonger • 5. feb 2017
1. tekstrække • Matt 17,1-9
Thomas Høg Nørager

Det er en utrolig tekst vi just har hørt. »Forklarelsen på bjerget« hedder den. Skulle man give denne prædiken en overskrift kunne den passende være: »Ned ad bjerget – ud i verden«. Med fantastiske og smukke billeder.

Men det smukke ved dagens evangelium er ikke, at Jesus oplyses, med profeterne Elias og Moses der på bjerget, og disciplene, der hører Guds stemme og englene synge. For sådan ser det ud, når hellige tekster beskriver åbenbaringer og hellige øjeblikke.

2. søndag efter Helligtrekonger • 15. jan 2017
1. tekstrække • Joh 2,1-11
Thomas Høg Nørager

Jeg husker en person fortælle om dengang han var udvekslingsstudent i USA. Han boede hos en værtfamilie hvis kristendom var regelret og mådeholden.

4. søndag i advent • 18. dec 2016
1. tekstrække • Joh 1,19-28
Thomas Høg Nørager

»Jeg mener grundlæggende at vi i disse tider savner en blanding af fire ting: oplysningstidens tanke om, at mennesket skal træde ud af sin selvvalgte umyndighed; 68’ernes ide om, at alt kan lade sig gøre, og at eventyret venter lige om hjørnet; punkens antiautoritære ideal om, at man ikke skal finde sig i noget; og så den gode gamle borgerlige ide om, at dannelse egentlig er et gode i sig selv

Første søndag i advent • 27. nov 2016
1. tekstrække • Matt 21,1-9
Pernille Østrem

”Når jeg står op om morgen, så kan jeg ikke se formålet med livet. Og det er hver dag. Hver dag.”

Sidste søndag i kirkeåret • 22. nov 2015
1. tekstrække • Matt 25,31-46
Pernille Østrem

Har du husket at dømme dig selv i dag? Måske trimlede du ud af sengen og endte foran spejlet på badeværelset for blot at konstatere: »Hold kæft, hvor er jeg grim om morgenen!«

Har du husket at dømme dig selv i dag? Da poderne vågnede kvart over seks og du installerede dem foran dødensligegyldigt tv, dømte du måske dig selv ud af »Mom of the year«-klubben.

23. søndag efter Trinitatis • 8. nov 2015
1. tekstrække • Matt 22,15-22
Jakob Brønnum

Biskop Marianne Christiansen fra Haderslev Stift skrev i fjor i Jyllandsposten, at man skal tænke på den evangeliske næstekærlighed, når det drejer sig om flygtninge, der banker på vores dør. Det var i forbindelse med den forrige krise, hvor nogle politikere ville sætte nogle bestemte grænser for, hvor mange flygtninge, man kunne modtage.

Nogle få dage efter skrev Jyllandsposten i en leder, at hun skulle holde sin mund og blande sig udenom.

18. søndag efter Trinitatis • 4. okt 2015
1. tekstrække • Matt 22,34-46
Thomas Høg Nørager

Vi elsker næstekærlighed, som vi just har hørt om. Skønt med den, men i den bibelske verden får den et tvist, for i den bibelske verden betyder næstekærlighed fjendekærlighed.

Det vender jeg tilbage til.