Om kirkens klokker

Fornøjelig klokkeringning

Kirkeklokke

Da Stefanskirken i 1958 fik nye klokker – og tre af slagsen – er det noget vi ikke mindst kan takke Emanuel Würtzen for. Würtzen var præst fra 1939 til sin død i 1962, og var særdeles glad for musik – herunder klokkeringning.

Vi har fået fat på et radiocauseri fra kort tid efter de nye klokkers ankomst, hvor Würtzen taler varmt og engageret om "Fornøjelig klokkeringning". Han er meget glad for de nye klokker, som havde erstattet "en tålelig malmklokke og en rædsel af en stålklokke", som han udtrykker det.

Würtzen påtager sig også med glæde farisæerrollen -- i hvert fald med hensyn til kirkeklokker:

Jeg vil i al ubeskedenhed bekendtgøre, at hvad brugen af kirkeklokker angår, så gør vi her i Stefanskirken det rigtige, og vi har også det rigtige at gøre det med. Vi har altså tre klokker – færre bør man ikke have, hvor der er plads til det.

Lyt til Würtzens fornøjelige causeri her:

Og i denne video kan man se, at ringningen stadigvæk går fornøjeligt til den dag i dag (Kirketjener Torben Cronqvist bestyrer klokkerne og Rasmus Underbjerg Pinnerup står bag kameraet. Vi beklager lydkvaliteten - der er grænser for hvad et mobilkamera kan klare under hæftig beskydning fra tre malmtunge støjsendere.)