02/07/2024 0 Kommentarer
Frederikke tog far og mor med i kirke
Frederikke tog far og mor med i kirke
# Stefanskirkens ansigter
Frederikke tog far og mor med i kirke
Morten Ørskov Andersen, kæresten Mie Jensen og deres lille datter Frederikke på knap 1 år er naboer til Stefanskirken. Morten er datatekniker hos IBM og reparerer store computere. Mie er Contract Manager i Københavns Kommune og beskæftiger sig med kommunens indkøbsaftaler.
Før i tiden var den voksne, der gik til babysalmesang, altid en kvinde. Men mænd tager i stigende grad en del af barselsorloven og går i stigende grad til babysalmesang. I Stefanskirken udgør mænd på nogle hold halvdelen af deltagerne. En af disse er Morten Ørskov Andersen, der har gået til babysalmesang med Frederikke. Anna Eskelund har mødt Morten og Frederikke.
Babysalmesang er et musikalsk og rytmisk tilbud til de mindste børn og deres forældre eller en anden voksen. Stefanskirken har haft babysalmesang, stort set siden det opstod omkring 2002.
”Vi har boet i Stefansgade lige over for kirken i fire år. Så vi har kunnet se og høre, når der var dåb, bryllup, bisættelse og alt det andet. Men det var først, da vi blev forældre, vi begyndte at bruge kirken aktivt,” fortæller Morten Ørskov Andersen.
Dåben var en god oplevelse
Frederikke blev nemlig døbt af Pernille Østrem lørdag den 1. september 2018 sammen med tre andre børn til en lørdagsdåb, hvor dåbsgæsterne bl.a. sang ”septembers himmel er så blå”.
”Lørdagsdåben var en rigtig god oplevelse, ikke bare for os forældre, men også for alle gæsterne. For alt foregik i øjenhøjde og var vedkommende og sjovt. Bl.a. blev alle dåbsgæsterne kaldt op til døbefonten, så de kunne se, hvad der foregik og være en del af ritualet,” fortæller Morten.
Morten, Mie og Frederikke befandt sig så godt, at de meldte sig til babysalmesang og i endnu større grad gjorde kirkerummet til deres eget.
”Vi havde hørt godt om babysalmesang i Stefanskirken og var desuden tiltrukket af, at her er små hold. Og det har været rigtig godt. Vi meldte os til holdet for babyer på 3-6 måneder. Men vi var rigtig glade for det, og Frederikke var vild med Andrea, som kører holdene, så da det første hold var færdigt, meldte vi os på det for babyer på 7–12 måneder!” fortæller Morten.
Glad for at være nabo
Morten og Mie er glade for at bo overfor kirken.
”Hvor andre har en boligkarré lige overfor, har vi kirken. Det er dejligt, fordi det giver en masse lys ind i lejligheden. Og man vænner sig til kirkeklokkerne.”
”Det har også været dejligt at bo så tæt på undervejs i de to hold babysalmesang, for vi har bare behøvet at klæde Frederikke varmt på og så smutte over gaden. Det kunne ikke være lettere.”
Morten og Frederikke er glade for at komme i Stefanskirken. Her ses de i den del af kirken, der kaldes koret, den halvrunde del af kirken oppe ved alteret. Her sidder de på knæfaldet, hvor altergæster om søndagen indtager nadveren: vin og brød, dvs. rød portvin eller alternativt druesaft, samt alterbrød, fremstillet på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg.
Først gik Mie til babysalmesang med Frederikke. Men da Morten overtog en del af barselsorloven, overtog han også babysalmesangen. Alle tre har været glade for det.
Et pejlemærke
Selv før Morten og den øvrige familie begyndte at bruge kirken aktivt, var den en del af deres bevidsthed.
”Stefanskirken er en lokal institution og et pejlemærke. Alle ved, hvor det er, når jeg siger, jeg bor ved siden af den,” siger Morten.
Men kirken er ikke bare noget fysisk.
”Det er rart, at kirken er i øjenhøjde med brugerne og ikke en stiv, urørlig institution. Og at det er en åben kirke, der fx vier homoseksuelle. Desuden synes jeg, det er godt, at kirken er engageret i lokalmiljøet og bl.a. holder ramadanmiddag og fejrer 1. maj. ”
”Og for os har det været dejligt at få en tættere tilknytning til kirken via Frederikke,” slutter Morten Ørskov Andersen, far til Frederikke og babysalmesangs-deltager.
Babysalmesang er dansk opfindelse
Babysalmesang er et musikalsk samvær mellem babyer og voksne i kirkens rum og opbygget med faste, genkendelige og sanselige elementer, som babyer kan lide, bl.a. faste sange og salmer, rim og remser, sæbebobler, store vifter og andet.
Babysalmesang er en dansk opfindelse. Idéen opstod i et samspil mellem professor i musikpædagogik Inge Marstal og stiftspræst i København Helene Dam, i forbindelse med et kursus i 2002, hvor Inge Marstal fortalte om sine musikpædagogiske erfaringer med helt små børn.
Idéen om babysalmesang opstod i kølvandet på kurset og blev hurtigt taget op af flere københavnske præster. Siden har den bredt sig til hele landet. I dag går næsten en fjerdedel af en babyårgang til babysalmesang, viser et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet.
I Stefanskirken ledes babysalmesangen af musikpædagog Andrea Rose, som har suppleret babysalmesangstraditionen med nogle elementer, bl.a. en stor tromme, som børnene står omkring, hjulpet af en forælder.
”Faktisk er laminatet ovenpå trommeskindet lige gået i stykker. Der er så mange generationer af babyer, der har savlet og bidt i kanten af trommen, at laminatet er helt mørnet. Så nu må vi klare os blot med trommeskindet, indtil vi investerer i en ny tromme,” siger Andrea Rose, som udover babysalmesang også leder babygudstjenester i samarbejde med sognepræst Pernille Østrem.
Kommentarer